Tijd en middelen

 

 

Materiaal

Verhalen (nu nog ca 30) uit de mondelinge overlevering als pdf bestand om zelf uit te printen en aan de leerlingen uit te reiken als verbruiksmateriaal.

Een beknopte handleiding (5 maal A4) of als poster (eventueel de A4-tjes aan elkaar plakken sealen en ergens neerhangen). Deze is er zowel voor de leerling als voor de leerkracht.

 

Tijd

Om dat het project bestaat uit kant en klaar materiaal en een heldere bondige instructie en ook omdat een professionele verteller aan het begin van het project de aftrap doet en iedereen enthousiasmeert, is de voorbereidingstijd beperkt.

Een professionele verhalenverteller is een getrainde verteller die al heel wat ‘vertelkilometers’ heeft gemaakt en beschouwd kan worden als ‘vakleerkracht’.

Leerkrachten kunnen zelf beslissen hoeveel tijd zij aan het lezen en uitkiezen van de verhalen willen besteden. Ook in de rest van het project treedt de leerkracht op als tijdbewaker en coach.

 

Menskracht

De vertellessen maken deel uit van het reguliere programma. Er zijn dus geen extra onderwijskrachten voor nodig.

 

Financiën

De kosten voor de aftrap door de professionele verteller zijn gelijk aan de kosten voor een schrijver op bezoek nl. ca € 300,- voor een ochtend (3 a 4 klasbezoeken) en

€ 150,- als uitbreiding naar de middag (2 klasbezoeken). 

Print/kopieerkosten voor de verhalen en de handleiding. Daarnaast eventuele kleine kosten voor de organisatie van een feestelijk vertelfestival.

‘Verteltheater Watverteljemenu’ onderzoekt de mogelijkheden tot subsidie.

 

Planning

De leerkracht is vrij om het project te laten plaatsvinden op elk moment in het jaar. Soms vormt de kinderboekenweek aanleiding en misschien ontstaat er mettertijd behoefte om activiteiten m.b.t. voorleeswedstrijden in te ruilen voor vertelactiviteiten.

Als er voor de aftrap een professionele verteller op bezoek komt dan zal een en ander afhankelijk zijn van zijn of haar agenda.